آرتروز کمر از جمله بیماری های دردناکی است که در حال حاضر گریبان گیر بسیاری از افراد در گروه های سنی مختلف از جوانان گرفته تا فرد سالمند، بدین ترتیب باعث تخریب مفاصل بین استخوان های کمر می شود و درد های وحشتناکی از آن ساطع می شود. اما نگران نباشید متخصصین این حوزه درمانی با روش های نوینی به راحتی می توانند به درمان آرتروز کمر بپردازند و همچنین تا کنون نیز شاهد درمان های موفقیت آمیز آن بوده ایم.
در ادامه این مقاله در مورد چیستی این عارضه، نشانه های مرتبط با بروز آن، هم چنین انواع روش های درمان آرتروز کمر با توجه به مطالعات انجام شده در منابع مختلف و معتبر علمی در اختیارتان خواهیم گذاشت. چرا که با افزایش سطح دانش پزشکی می توان به پیشگیری و یا شناخت سریع تری بیماری رسید. با ما همراه باشید.
آرتروز کمر چیست؟
همانطور که می دانید ستون فقرات انسان ها از چند بخش تشکیل شده است که بیماری آرتروز می تواند در ناحیه ستون فقرات درست کمی بالاتر از لگن ایجاد می شود. بر اساس آخرین آمار های ارائه شده آرتروز ستون فقرات کمری یکی از شایع ترین عارضه های در میان مردان است و علاوه بر آن بیش از ۲۸ درصد از زنان نیز در بر می گیرد.
آرتروز ساییدگی های بین مهره های ستون فقرات است که با درد های شدید در ناحیه کمر و پا همراه است و در ادامه به سایر علائم مشهود آن اشاره خواهیم کرد.
علائم آرتروز کمر
بهتر است بدانید علامت اصلی آرتروز کمر، احساس درد شدید در ناحیه کمر است بسیاری از این گونه درد ها بیشتر از یک هفته ماندگار خواهد بود و پزشکان از آن تحت عنوان درد مزمن یاد می کنند و حتی ممکن است به تورم مفاصل نیز بیانجامد.
البته همانطور که می دانید ستون فقرات بیشترین میزان وزن را در بدن متحمل می شود و این بدین معناست که هم بی تحرکی و هم فعالیت زیاد موجب عمود مجدد علائم با شدت بیشتری می شوند.
خشکی کمر در اوایل روز یکی دیگر از علامت های اصلی این عارضه بر شمرده می شود این بیماری در هنگام صبحگاه و بیدار شدن بیمار به مدت نیم ساعت کمر را دچار خشکی و سفتی می کند تا حدی که امکان حرکت وجود ندارد اما به مرور بهتر و بهتر می شود.
علاوه بر آن آرتریت کمر هم چنین ممکن است باعث شود:
- اسپاسم عضله
- ترک خوردگی در ناحیه مفصلی
- احساس سفتی در اندام های تحتانی بدن
- کاهش دامنه تحرک
علل بروز آرتروز کمر
آرتروز کمر از عوامل متعددی ناشی می شود که عبارت اند از:
- نشستن های طولانی مدت یا غیر عادی
- ایستادن های طولانی مدت
- آسیب های شدید در طی تصادف یا اتفاقی هولناک
- افتادن از ارتفاعات
آرتروز کمر چگونه تشخیص داده می شود؟
بیمار با درکی از علائم مذکور به متخصص کنترل و درمان درد مراجعه می کند و با تجهیزات موجود در کلینیک های درد می توان به بروز چنین عارضه های پی برد. در ابتدا با معاینات فیزیکی و سپس با استفاده از تصویربرداری های پیشرفته تشخیص های بالینی صورت می گیرد. در ادامه برخی از روش های تشخیص را بررسی خواهیم کرد.
اشعه ایکس
یکی از روش های تشخیص این عارضه استفاده از اشعه ایکس می باشد که یک نوع تصویربرداری به شمار می رود.
ام آرآی
یکی از روش های رایج دیگری که برای تشخیص آرتروز کمر استفاده می شود، ام آرآی می باشد که از امواج رادیویی جهت بررسی دقیق تر ستون فقرات استفاده خواهد شد و با انجام این روش و اسکن از ستون فقرات می توان به بروز این عارضه پی برد واطلاعات زیادی در خصوص سلامت دیسک کمر و…نیز آگاه شد.
میلوگرافی
یکی دیگر از روش های دقیق جهت تشخیص این عارضه، میلوگرافی می باشد که برای انجام آن از تزریق یک مایع رنگی به ستون فقرات استفاده خواهد شد که موجب مشاهده دقیق تر هر گونه عارضه ای در ستون فقرات خواهد شد.
اسکن استخوان
یکی از آزمایشات دیگر جهت بررسی ستون فقرات و تشخیص آرتروز کمر اسکن استخوان می باشد که برای انجام آن به بیمار ماده ای دارای رادیواکتیو تزریق خواهد شد که همین امر موجب می شود تا مکان از بین رفتن و تحلیل رفتن استخوان به طور واضح مشخص شود.
CAT
از جمله روش های دیگر جهت تشخیص این بیماری CAT می باشد که مجموعه کاملی از عکس برداری ها می باشد ک از اشعه ایکس جهت عکس برداری استفاده می شود و موجب می شود تا از ستون فقرات تصاویر دقیق تری تهیه شود.
روش های درمان آرتروز کمر
متخصصین درمان و کنترل درد روش های مختلفی برای درمان مبتلایان این بیماری در نظر گرفته اند، تکنیک های نوینی که با حداقل میزان تهاجم و بیشترین تاثیر درمانی که تا کنون موفقیت های بسیاری کسب شده است.
در ابتدا برای کاهش علائم و کنترل درد های ناشی از بیماری پزشک اقدام به تجویز دارو های مسکن و ضد درد می کند و سپس در صورت وخامت بیماری اقدام به انجام سایر اعمال غیرجراحی و جراحی می کند.
روش های غیرجراحی
انواع روش های غیر جراحی برای درمان آرتروز کمر و لگن شامل موارد زیر می شود:
لیزر درمانی
درمان آرتروز کمر با لیزر یکی از بهترین روش های درمانی است که تا کنون نتیجه مطلوبی از آن کسب شده است. در این روش درمانی با استفاده از دستگاه های پیشرفته لیزر، ترمیم و درمان بافت عضلات و مفاصل آسیب دیده صورت می گیرد.
پی آر پی
در این نوع روش درمانی با کمک تزریق پلاسمای غنی شده بافت های صدمه دیده ترمیم می شود که باعث کاهش چشم گیری از علائم آن می شود. بهتر است بدانید متخصص درد در این روش با خون خود بیمار حجم قابل توجهی از پلاکت های غنی شده را از خون استخراج می کند و به نواحی مفاصل که دچار ساییدگی شده اند تزریق می کنند و در نهایت منجر به بهبودی وضعیت عمومی بیمار می شود.
اوزون تراپی
اوزون تراپی از جنس اکسیژن است که به عنوان عنصری موثر در جهت کاهش درد ها شناخته شده است که به تازگی در درمان عارضه های از جمله آرتروز نیز موثر عمل کرده است. از طریق تزریق این ماده به داخل مفصل درد ناشی از بیماری به شدت التیام می یابد.
*ورزش برای آرتروز کمر با کمک از متخصص مربوط می تواند بسیار مفید فائده واقع شود اما تمرینات به درستی و یه صورت منظم انجام شود تا به سایر نواحی بدن آسیب جدی وارد نشود.
کایروپراکتیک
در این روش درمانی بت شناخت مفاصل بدن می توان موجب هماهنگ شدن ستون فقرات و مفاصل بدن شده و به جلوگیری از پیشرفت و خطرناک شد آرتروز کمر و درمان آن و بروز آسیب های مفصلی دیگر کمک کرد. در واقع می توان گفت این روش به بهبود پیدا کردن عملکرد دستگاه اسکلتی و همینطور عضلانی کمر و آسیب ایجاد شده کمک خواهد کرد.
فیزیوتراپی
از جمله روش های درمانی غیرجراحی که می توان استفاده کرد، فیزیوتراپی می باشد که موجب تقویت عضله های ناحیه ستون فقرات و مهره ها در ناحیه کمر خواهد شد. تقویت عضلات موجب خواهد شد تا فشار کم تری بر روی مفاصل فاست بوده و در نتیجه آرتروز کمر به مرور زمان بهبود یابد.
نکته مهم در روش های درمانی مذکور وجود دارد این است که:
تمامی موارد فوق الذکر بدون هیچ گونه عوارض جانبی با خاصیت بالایی است که مشکلات بسیاری از بیماران را مرتفع کرده است.
پس با استناد به مطالعات انجام شده این اطمینان را به شما می دهیم که با انجام هر یک از این تکنیک ها هیچ گونه خطری سلامتی شما را تهدید نمی کند مگر این که با این اعمال به شکل نادرستی انجام شود که آن هم به انتخاب بهترین متخصص درد و تجهیزات موجود در کلینک درد بستگی دارد پس دقت کنید و از فردی متخصص و متبحر کمک بگیرید.
روش جراحی
در صورتی که روش های غیرجراحی که در بالا ذکر شد به درمان این عارضه کمک نکنند، باید از جراحی برای درمان استفاده کرد که باید به این نکته اشاره کرد که تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به آرتروز کمر به این روش نیاز پیدا خواهند کرد. چرا که با استفاده از روش های غیرجراحی در کوتاه ترین زمان ممکن می توان به نتیجه دلخواه رسید.
جمع بندی
در این مقاله به طور کامل در مورد آرتروز کمر، علت بروز آن، نشانه های آن و همنیطور روش های درمان آن صحبت کردیم. در این مقاله سعی بر آن شده است که راهکار های درمانی که بدون عوارض جانبی باشند ارائه شده باشد که پزشک متخصص با در نظر شرایط فیزیکی و روحی بیمار و همینطور صلاح دید خود اقدام به انجام یکی از آن ها می کند. این امر از جمله موارد مهمی است به تشخیص درست پزشک بر می گردد.