درد تجربه ای انسانی تلخی است که تقریبا همه ی آدم های زنده، با توجه به میزان خفیف یا شدید آن را احساس کرده اند. یکی از این عارضه های شایعی که ممکن است طی اتفاقی یا بر اثر افزایش سن برای هر کسی ایجاد شود، آرتروز زانو یا همان ساییدگی مفصل زانو است که علاوه بر درد شدید محدودیت های حرکتی فراوانی را برای افراد به همراه دارد. در چنین شرایطی فوق تخصص درد حاضر در کلینیک درد ها با به کارگیری دانش و مهارت شان اقدام به انتخاب یکی از بهترین روش های درمانی زانو می کنند.
حال آن که یکی از جدیدترین این روش ها که تا کنون موفقیت درمانی بسیاری را رقم زده است، ارتوکین تراپی است. این نوع تکنیک اغلب برای افرادی که درد شدیدی در ناحیه زانو و کمر دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
ارتوکین تراپی چیست؟
همانطور که در مبحث پیشین نیز به صورت مختصر به آن اشاره کردیم. ارتوکین درمانی یک روش پیشرفته و موثر در درمان بیماری های مرتبط با زانو و کمر من جمله: آرتروز و ساییدگی مفاصل است. که بسیار متبحرانه انجام می شود پس با توجه به مطالعاتی که انجام شده است می توانیم به طور خلاصه بگوییم که ارتوکین تراپی نوعی تزریق مکمل های طبیعی با خاصیت ضد درد و اثر بخشی بالایی است که از بروز التهابات جلوگیری کرده و درد های شدید را کنترل می کند.
ارتوکین درمانی نوعی تزریق درمانی است که به منظور کاهش درد و بهبود عملکرد بدن، مکانیسم های دفاعی طبیعی بدن را در برابر التهاب، تقویت می کند. این فرآیند شامل گرفتن خون بیمار و آماده سازی خون برای تزریق پروتئین های ضد التهابی و عوامل رشد (سرم خون) به مفاصل یا تاندون ها و سایر بافت های نرم می شود. این روش می تواند منجر به کاهش درد و افزایش عملکرد بدن شود و در ارتقاء بهبود طبیعی نیز نقش داشته باشد.
ارتوکین تراپی چه کاربردی دارد؟
ارتوکین تراپی عمدتاً در درمان آرتروز و به ویژه آرتروز زانو استفاده می شود. درمان در درجه اول بر تأثیر و نقش اینترلوکین ۱ (IL1) متمرکز است. اینترلوکین ۱ با اتصال به گیرنده های خاص “سیتوکین” به عنوان یک واسطه در واکنش التهاب نقش دارد. با اتصال به این گیرنده ها، IL1 موجب شروع شدن روند التهابی می شود. سپس با پیشرفت این فرایند، IL1 و سایر عوامل دخیل در روند التهابی می توانند منجر به تخریب بیشتر مفصل شوند. این امر ممکن است منجر به ابتلا به آرتروز و درد در بیماران شود.
ارتوکین تراپی یک آنتاگونیست IL-1 را آزاد می کند، که از اتصال IL1 به گیرنده ها جلوگیری می کند و این باعث محدود شدن بروز روند التهابی می شود. همچنین در عین حال، ممکن است عوامل رشد را در ناحیه آزاد کند تا تخریب بافت های محیط (به عنوان مثال، غضروف مفصلی) را به حداقل برساند و در واقع ممکن است باعث بهبود و ترمیم این بافت ها شود.
تعدادی از مطالعات اخیر از درمان به روش ارتوکین تراپی به ویژه برای بیماران مبتلا به آرتریت مفصلی پشتیبانی می کنند.
برای کسانی که با نوع دیگری از روش های درمان با تزریق خون، به نام پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) آشنا هستند، ارتوکین تراپی از نظر تهیه خون از خود فرد مشابه همان روش PRP است. با این حال، آماده سازی برای این روش های درمانی به طور قابل توجهی متفاوت است. ارتوکین این توانایی را دارد که تعداد فاکتورهای رشد را در هر روش در مقایسه با PRP افزایش دهد و همچنین این مزیت را دارد که IL-1 را مسدود کرده و بنابراین واکنش التهابی را نیز مسدود می کند. بنابراین ارتوکین بیشتر در مشکلات مفصلی مانند آرتروز استفاده می شود که بیشتر دارای التهاب هستند.
مراحل انجام ارتوکین تراپی
متخصص برای انجام این پروسه درمانی از انواع ابزار های مخصوص کمک می گیرد تا بتواند با بهترین نحو ممکن عمل را پیش ببرد. در ابتدا این عمل خون را از داخل رگ های قسمت ناحیه ساعد بیمار برداشته می شود و سپس بنا به ساختار ویژه ای که سرنگ های مخصوص دارند سلول ها خاص موجود در خون را برای مواد پروتئینی ضد التهابی آنتاگونیست گیرنده اینترلئوکین را تحریک می کند. لازم است بدانید که این پروتئین به طور طبیعی وارد بدن می شود و در طی انجام این عمل از خون استخراج شده و سرم تهیه شده از آن مجدداٌ به داخل بدن نزریق می شود.
پژوهشگران در تحقیقاتی که انجام داده است به این نتیجه رسیده اند که ارتوکین تراپی یک دستاورد در زمینه ارتوپدی مولکولی است که بر اساس شواهد در طی بلند مدت ایجاد شده است. این نوع روش درمانی با نتایج و پیش بالینی های و تست های آزمایشگاهی و هم چنین تجربیات و آنالیز فوق تخصصین بین المللی نیز این علم را حمایت و تایید کرده اند.
مزایای ارتوکین تراپی
این روش درمانی هم چون سایر تکنیک های مورد استفاده در درمان و کنترل درد های این چنینی بسیار موثر بوده و مزیت های مختص به خود را دارد. از جمله مزایای ارتوکین تراپی :
- یکی از مهم ترین مزایای که دارد این است که عوارض جانبی جدی را به دنبال ندارد و می توان با رعایت مواردی که از سوی پزشک توصیه می شود، آن را با حداقل میزان تهاجم انجام داد.
- اثرات کنترل کننده درد دارد.
- باعث افزایش فعالیت و رفع محدودیت های حرکتی در مبتلایان به آرتروز زانو می شود.
- با کمک این روش درمانی می توان جراحی تعویض مفصل زانو که ممکن است برای بسیاری از افراد سنگین و سخت باشد را به تعویق می افتد.
- موجب رفع اختلالات حرکتی در ناحیه کمر و زانو می شود.
- از پروتئین های طبیعی که بدن انسان برای تزریق و درمان آن استفاده می شود.
- این روش ماندگاری طولانی اثربخشی است.
- خاصیت توانبخشی سریع دارد.
ارتوکین تراپی برای چه کسانی مناسب است؟
شاید یکی از دغدغه های اصلی افرادی که از اطلاعات و آگاهی لازمه در باره این روش درمانی ندارند این است که چه کسانی مناسب انجام چنین تکنیک درمانی هستند تا از مزایای آن به نحو احسن بهره مند شوند.
البته این کار توسط یک متخصص درد انجام می شود و با تشخیص نظر وی این نوع راهکار به کار گرفته می شود.
اما با این حال، آن دسته از کسانی که از آرتروز زانو حتی به صورت خفیف آن نیز رنج می برند می توانند بهترین نتیجه ممکن را کسب کنند. حتی افرادی که دچار درد در قسمت پاشنه پا، مفصل ران، نیز هستند می توان یک روش درمانی مناسب برای شان به حساب آید. البته ناگفته نماند که برای درمان دیسک کمر و تنگی کانال نخاعی نیز از آن استفاده می شود.
مواردی شما را به یک کاندید برای انجام ارتوکین تراپی تبدیل می کند
با مراجعه به پزشک عمومی تان پس از معاینه به یک پزشک ورزشی ارجاع داده می شوید تا با بررسی شرایط شما تشخیص دهد که آیا انجام روش درمانی ارتوکین تراپی گزینه ی مناسبی برای شما خواهد بود یا خیر. اگر شما مبتلا به آرتروز خفیف تا متوسط باشید و بخواهید از انجام جراحی اجتناب کنید، ممکن است کاندید مناسبی برای این روش باشید. همچنین اگر پارگی مزمن تاندون یا رباط دارید که در درمان آن از سایر روش های درمانی نتیجه ای نگرفته اید نیز، ممکن است ارتوکین تراپی گزینه ی خوبی برای شما باشد.
اگر کاندید مناسبی برای ارتوکین باشید:
اگر معیارهای لازم را برای ارتوکین تراپی داشته باشید، باید به یک کلینیک درد مراجعه کنید تا از شما خون بگیرند. تقریباً ۶۰ میلی لیتر خون از شما گرفته می شود و بسیار مهم است که قبل از این عمل به مقدار کافی آب بنوشید و بدنتان به خوبی هیدراته شود. سپس خونی که از شما گرفته شده پردازش می شود و بعداً بسته به شرایط خاص شما، این خون تقریباً با ۴-۶ بار تزریق در طی ۴ الی ۶ هفته به بدن شما باز گردانده می شود. تمامی این روند توسط اولتراسوند هدایت می شود و توسط یکی از متخصصان پزشکی ورزشی که در این تکنیک مجرب هستند انجام می شود.
مقایسه ارتوکین و پی آر پی
بسیاری از بیماران مبتلا به اختلالات حرکتی مرتبط با زانو، کمر و هم چنین دردهای عضلانی به دارو های ترمیم کننده به عنوان یک جایگزین مناسب برای مسکن های قوی روی آورده اند که پروسه طی شده آن همانند درمان با روش پی آر پی است که از مواد طبیعی رشدی موجود در خون برای بهبود قسمت آسیب دیده استفاده میکنند. به همین منظور تفاوت بین پی آر پی و ارتوکین این است که در روش پی آر پی بیشتر فعالیت آن متمرکز به بازسازی ناحیه آسیب دیده است اما در روش ارتوکین تراپی با خاصیت ضد التهابی که دارد متمرکز بر روی کاهش التهابات موجود در ناحیه است.
تاثیر ارتوکین در ترمیم تاندون
دکتر آریانی توضیحاتی را در رابطه به تاثیرات ارتوکین بر ترمیم تاندون در اختیارتان قرار میدهد تا شناخت بیشتری در مورد این روش درمانی نوین داشته باشید.
اثرات ارتوکین زانو چقدر ماندگاری دارد؟
در ابتدا بهتر است بدانید مدت زمان دوام تاثیر گذاری این روش در هر فردی متغیر است و به میزان شدت آسیب وارد شده بستگی دارد. لازم به ذکر است فرآیند بهبودی بیمار در همان دقائق پس از اتمام پروسه تزریق ارتوکین در سلول های بدن، شروع می شوند به همین منظور مراقبت های پس از درمان آن نیز بسیار حائز اهمیت است.
مراقبت های بعد از ارتوکین تراپی
یکی از مهم ترین نکات مراقبتی که باید به آن پایبند باشید استراحت پس از درمان است که حداقل ۴۸ ساعت است در این مدت زمان باید از انجام هر گونه فعالیت های سنگین و نیمه سنگین خودداری کرد.
پس از ارتوکین تراپی
پزشک ورزشی شما پس از تزریق بر پروتکل های سختگیرانه و برنامه های توانبخشی که توسط پزشک فیزیوتراپ شما سازماندهی شده اند، نظارت می کند تا تأثیرات درمان شما را به حداکثر برساند. طی مراحل به بهترین شکل، نقش به سزایی در بهینه شدن روند بهبودی شما دارد و اطمینان را می دهد که بهترین نتیجه ممکن را از انجام ارتوکین تراپی به دست می آورید. همچنین فیزیوتراپیست شما عوامل بالقوه ی موجود را که ممکن است در وهله ی اول به بروز مشکل شما کمک کرده باشند، ارزیابی کرده و به دنبال اصلاح آنها خواهد بود.
عوارض و خطرات ارتوکین تراپی
هرگونه تزریق به مفصل عوارض و خطراتی از جمله خطر ابتلا به عفونت را دارد. دیگر عوارض جانبی مرتبط با تزریق ارتوکین عبارتند از:
- درد مداوم و سفتی مفاصل
- بی فایده بودن تزریق
- تورم یا کبودی در محل تزریق
- بی حسی کوتاه مدت ناشی از بی حسی موضعی
ضروری است برای به دست آوردن اطلاعات متناسب با شرایط خود حتماً با یک متخصص در زمینه ی پزشکی ورزشی در این رابطه مشورت کنید تا بتوانید همه ی جوانب را به خوبی سنجیده و در نظر داشته باشید.
هزینه ارتوکین تراپی چقدر است؟
هزینه ارتوکین تراپی در تهران نیز متفاوت است. اما با این اوصاف درمان با این روش هزینه های را برای بیمار به همراه دارد فاکتور های مهم در این هزینه ها موارد زیر را شامل می شود:
- شدت و نوع ناحیه آسیب دیده
- میزان تخصص مهارت و شهرت متخصص
- هزینه مرتبط با کمیت و کیفیت تجهیزات و ابزار های مخصوص آن
- بسته به میزان تعداد تزریقات انجام که نیز متفاوت است.
- تعداد جلسات مراجعه جهت معاینه، تشخیص و درمان
- میزان حق الویزیت پزشک
آیا عوارضی هم به همراه دارد؟
با توجه به تحقیقاتی محققین اخیراٌ انجام داده اند. از آن جایی که ماده مورد نظر این روش از خون بدن خود انسان استخراج و تامین می شود هیچ گونه واکنش های آلرژیکی بروز نمی دهد و تا کنون نیز مشاهده نشده است. صرفا ممکن است در حین تزریق احساس سوزشی خفیف را داشته باشید. برخی دیگر از منابع می گویند احتمال بروز عفونت نیز وجود دارد اما در موارد بسیار نادر تا حدی که در بین ۳۰۰۰۰ نفر ممکن است یک نفر دچار چنین عارضه ای جدی شود. پس می توان با اطمینان خاطر نسبت به انجام آن اقدام کرد و از شر دردهای مزاحم خلاص شد.
متداول ترین سوالات درباره ارتوکین تراپی
ارتوکین نوعی تزریق درمانی است که به منظور کاهش درد و بهبود عملکرد بدن، مکانیسمهای دفاعی طبیعی بدن را در برابر التهاب، تقویت میکند. این فرآیند شامل گرفتن خون بیمار و آمادهسازی خون برای تزریق پروتئینهای ضد التهابی و عوامل رشد (سرم خون) به مفاصل یا تاندونها و سایر بافت های نرم می شود. این روش می تواند منجر به کاهش درد و افزایش عملکرد بدن شود و در ارتقاء و بهبود طبیعی مفاصل بدن نیز نقش داشته باشد.
از ارتوکین تراپی در درمان موارد بسیاری استفاده می شود. از جمله درمان آرتروز، درد در ناحیه پاشنه پا، کشاله ران، مفاصل ران و حتی برای درمان دیسک کمر و تنگی کانال نخاعی کاربرد دارد.
مدت ماندگاری یک روش درمانی برای همه افراد یک یاز چالشی ترین سوال هاست.معمولا بسته به میزان صدمات و جراحات وارده ماندگاری اثر ارتوکین می تواند متفاوت باشد.
نتیجه گیری
ارتوکین تراپی یک روش جدید موثر در درمان آسیب های ورزشی، و غیر تهاجمی محسوب می شود که در طی انجام آن هیچ گونه مواد خارجی به داخل بدن تزریق نمی شود و کاملا طبیعی بوده است هم چنین در حال حاضر در کلینیک های درد از آن استفاده می شود.
منبع: