۱۰ دقیقه
درمان بیرون زدگی دیسک گردن

درمان دیسک گردن

آنچه می خوانید...

دیسک گردن یکی از بخش های حساس و آسیب پذیر است که احتمال بروز انواع آسیب ها و بیماری ها در این ناحیه زیاد است. مثل ساییدگی مهر های گردن، کم شدن فاصله بین مهره های گردن، آرتروز گردن و دیسک گردن.

این روزها با افزایش دانش پزشکی و ابزارآلات نوین پزشکی بسیاری از روش های نوین درمانی وارد عرصه پزشکی شده اند. مثل اوزون تراپی، لیزر درمانی و رادیوفرکوئنسی. در واقع این روش های درمانی به عنوان روش های درمانی غیر جراحی شناخته می شوند و اثرات درمانی قابل توجهی دارند.

در ادامه این مقاله برآنیم که به تعدادی از روش های درمانی غیر جراحی برای درمان دیسک گردن بپردازیم.

نمایش مهره های دیسک گردن
نمایی از مهره های دیسک گردن

دیسک فتق گردنی می تواند انواع مختلفی از درد را ایجاد کند یا علائمی ندارد. این درد می تواند از دردی در گردن، بازو و یا دست گرفته تا دردی مانند: الکتریکی باشد که به همان نواحی منتقل می شود. گاهی ممکن است بی حسی یا ضعف بازو یا دست نیز وجود داشته باشد. در حالی که دیسک فتق گردنی ممکن است از نوعی ضربه یا آسیب گردن نشات گرفته باشد، اما علائم معمولاً خود به خود شروع می شوند.

بهترین روش های درمانی غیرجراحی برای درمان دیسک گردن

مهم ترین و بی خطرترین روش هایی که برای درمان دیسک گردن بکار گرفته می شود از این قرار است:

  • لیزر درمانی
  • اوزون تراپی
  • رادیوفرکوئنسی

دیسک گردن

دیسک گردن به وضعیتی گفته می شود که در آن انعطاف و ویژگی های ضربه گیری و کشسانی دیسک مهره های گردن از بین برود. در این شرایط لیگامنت های موجود در بخش های جانبی دیسک گردن با کمترین تحریک دچار پارگی و شکستگی می شوند. از طرف دیگر در درون دیسک ها مایعی ژله مانند وجود دارد که خشک می شود. به همین دلیل افراد دردهایی را در بخش های گردنی تجربه می کنند.

بیرون زدگی دیسک گردن چیست؟
در مورد بیرون زدگی دیسک گردن

علائم و نشانه های دیسک گردن

از مهم ترین علائم و نشانه های دیسک گردن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گردن درد
  • شانه درد
  • بی حس شدن و ایجاد سوزش همراه با تجربه درد در ناحیه شست دست که به بخش های مختلف دست منتشر می شود
  • کاهش توانایی افراد در برداشتن و نگه داری اجسام با دست
  • خواب رفتن دست ها
  • مورمور شدن و گزگز شدن دست ها
  • کاهش تعادل جسمانی و هماهنگی بین دست ها و پاها
  • احساس سوزش در بین دو کتف
  • سردرد
  • سرگیجه
  • گرفتگی عضلات پا
علائم دیسک کمر
چرا دیسک گردن می گیریم
دلایل بروز دیسک گردن

علل بروز دیسک گردن

از جمله علل و عواملی که در بروز دیسک گردن نقش دارند موارد زیر می باشند:

  • افزایش سن: افزایش سن و طی شدن روند تدریجی و طبیعی پیری مهره های ستون فقرات ضعیف می شوند و مشکلات خاصی از جمله دیسک گردن را تجربه خواهند کرد.
  • آسیب دیدگی ستون فقرات در اثر عوامل مختلف: در واقع ضربه هایی شدید که به ناحیه ستون فقرات وارد می شود موجب فتق دیسک می گردد. مثل ضربه هایی که در اثر تصادفات به فرد وارد می شود.
  • قوزکردن به مدت طولانی
  • شیوه ناصحیح خوابیدن
  • پایین انداختن سر و گردن به مدت طولانی
  • بلند کردن یا جابجا کردن اشیا و اجسام به طور نامناسب
  • ژنتیک: ژنتیک و وراثت نیز در بروز این بیماری بی تاثیر نخواهد بود.

عوامل خطر برای دیسک فتق گردنی


خطر ابتلا به دیسک فتق با افزایش سن افزایش می یابد. برخی از آمار ها حاکی از آن است که دیسک فتق گردنی به احتمال زیاد بین ۳۰ تا ۵۰ سالگی ایجاد می شود. بیشتر مطالعات نشان داده است که مردان در معرض خطر بیشتری برای دیسک فتق گردنی هستند ۱، اما یک مطالعه اخیر نشان می دهد زنان در معرض خطر بیشتری هستند. ۳

میزان دیسک های فتق گردنی در جمعیت بزرگسالان بین ۰.۵ تا ۲ تخمین زده شده است. اگرچه، بسیاری از موارد دیسک فتق گردنی ممکن است تشخیص داده نشود و برآوردها بسته به جمعیت متفاوت باشد.

درمان غیرجراحی فتق دیسک گردن

بیشتر دیسک های فتق گردنی در طی ۶ هفته به خودی خود بهتر می شوند. پس بهتر است از جراحی غیرضروری اجتناب شود و بدن به طور طبیعی بهبود یابد. با توجه به این موضوع، تقریباً هر روش درمانی غیر جراحی احتمالی دیسک فتق گردن را که امروزه استفاده می شود ، در ادامه بدان اشاره شده است، این لیست با آزمایش دقیق ترین روش های درمانی محافظه کارانه آغاز می شود و در پایان لیست های روش های جایگزین تری را ذکر می کند. هر درمانی تعریف و توضیح داده می شود. به دنبال آن، در بخش دیدگاه وب سایت در انتهای مقاله می توانید نظرات شخصی خود را با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت بدان رسیدگی شود.
اگر درد از بین نمی رود و دیگر نمی توانید آن را تحمل کنید، ممکن است نخواهید زمان بیشتری را با این درمان های غیر جراحی اختصاص دهید. در این صورت حرکت و بررسی گزینه های جراحی دیسک فتق گردن مشکلی نیست. هر کس تحمل فردی خود را نسبت به درد دارد.

موارد زیر از جمله فیلترها برای ترتیب استفاده از هر کدام از روش های درمان غیر جراحی است.

  • موثرترین
  • کم تهاجمی تر
  • مقرون به صرفه تر

پس بدین ترتیب متخصصین حاضر در بهترین کلینیک های درد در تهران برای مدیریت درداز روش های از جمله: فیزیوتراپی، داروها و تزریق ها بیمار را بدون جراحی درمان می کند.

تزریق استروئید اپیدورال

بیماران معمولاً می خواهند بدانند که چگونه می توان بدون جراحی دیسک فتق در گردن را درمان کرد. درمان دیسک فتق گردنی ممکن است شامل تزریق استروئید اپیدورال باشد. این یک روش غیر جراحی است که ممکن است علائم درد بازو، بی حسی، گزگز و ضعف را کاهش دهد. فوق تخصص درد در این حوزه، در مورد تزریق استروئید اپیدورال با جزئیات روش و همچنین خطرات و مزایا صحبت می کند. جوانب مثبت و منفی دریافت عکس برداری از استروئید اپیدورال بررسی می شود. با دریافت اپیدورال، ایمنی، ویدئویی از تزریق بیمار و همچنین پاسخ به سوال “آیا این بهترین روش درمان دیسک فتق است؟” چه اتفاقی می افتد؟ بحث شده تزریق استروئید اپیدورال احتمالاً تهاجمی ترین درمان غیر جراحی است که بیمار می تواند برای درمان دیسک فتق دریافت کند. این درد اغلب در تسکین درد حاد بسیار موثر است اما معمولاً فقط برای چند روز یا چند هفته ادامه دارد. این یک درمان قطعی برای فتق دیسک در گردن نیست. با چنین تزریقی خطراتی وجود دارد و احتمال فلج بسیار نادر اما واقعی وجود دارد. اپیدورال فقط باید توسط متخصصی انجام شود که از دستگاه اشعه ایکس برای راهنمایی در قرار دادن سوزن و دارو استفاده می کند.

دارو درمانی

استفاده از داروهای ضد درد برای دیسک فتق به عنوان یک درمان غیر جراحی
بهترین روش برای درمان فتق دیسک با دارو چیست؟ موثرترین داروهای ضد درد برای فتق دیسک در گردن کدامند؟ چه چیزی برای دیسک لغزنده بهتر است؟ با توجه به تحقیقات انجام شده، انواع مختلفی از داروها را که برای درد دیسک بهترین گزینه هستند، بررسی می کند. سه نوع دارو برای درمان دیسک فتق وجود دارد: داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID)، مواد مخدر و استروئیدها. از داروها برای درمان علامت درد همراه با این بیماری استفاده می شود. Advil ، Aleve ، Motrin ، Celebrex ، Naprosyn ، Relafen Tylenol ، codeine ، Tylenol # 3 ، Tylenol # 4 ، Lortab ، Vicodin ، Percocet ، Hydrocodone ، Oxycontin ، Prednisone و بسته دوز Medrol ذکر شده است. در مورد نحوه مصرف بسته دوز Medrol برای بهترین درمان دیسک گردن فتق شده بحث شده است.

متخصصین این حوزه درمانی بر اهمیت این مسئله تأکید دارد که این داروها با وجود درد ناشی از فتق دیسک، چگونه می توانند به شما کمک کنند تا توانایی خواب را بازیابی کنید. اگر خواب نیستید و در طول شب از درد گردن و بازو رنج می برید، دارو ممکن است بهترین راه حل شما باشد. همه این داروهای ضد درد برای فتق دیسک عوارض جانبی دارند که باید با پزشک در مورد آن ها صحبت شود.

اگر درد پس از گذشت تقریباً شش هفته از درمان روش های غیر جراحی، درد دیسک گردن ادامه یافت، یا علائمی را احساس کردید که نشان می دهد درمان اضطراری لازم است ، ممکن است وقت آن باشد که گزینه های جراحی خود را در نظر بگیرید.

فیزیوتراپی برای درمان فتق دیسک

درمان فیزیکی برای دیسک فتق گردنی یک گزینه درمانی غیر جراحی است.
فیزیوتراپی دیسک گردنی یکی از قدیمی ترین روش های درمانی فتق دیسک در گردن است. این فیزیوتراپی شامل تمرینات، آموزش است.

اوزون تراپی برای درمان دیسک گردن

در این روش می توانند با تزریق مجموعه ای از مواد مورد نیاز بدن به ترمیم بافت های آسیب دیده و تخریب شده کمک کنند. در واقع مواد تزریق شده شامل ترکیبی از داروهای ضد التهاب، اوزون و اکسیژن هستند.

این مواد از طرفی به کاهش درد و از طرفی به بهبود وضعیت بافت های تخریب شده کمک می کنند.

با انجام روش اوزون درمانی جریان خون افزایش پیدا می کند، سپس افزایش جریان خون تاثیر مستقیمی روی کاهش درد خواهد داشت.

پروکائین موجود در مواد تزریقی به ترمیم مفاصل آسیب دیده کمک شایانی خواهد کرد.

درمان دیسک گردن با روش لیزر درمانی

لیزرها از مهم ترین ابزارآلاتی هستند که این روزها در زمینه انواع اقدامات درمانی و زیبایی کاربرد دارند. یکی از حوزه هایی که لیزر ها نقش مهمی ایفا می کنند، درمان دیسک گردن می باشد.

نحوه درمان دیسک گردن با لیزر

در این روش پزشک متخصص یک سوزن بسیار نازک و ظریف را وارد همان دیسکی که دچار مشکل شده است می کند. برای شناسایی دیسک مشکل دار پزشکان از عکس های رادیولوژی کمک می گیرند. سپس سوزن کانالی می شود که از طریق آن اشعه های لیزر به محل مورد نظر تابانده می شود. به این ترتیب انرژی نوری ناشی از لیزر جذب سلول های بافتی و اعصاب در ناحیه دیسک گردن می گردد. در نهایت در اثر نتیجه این روش درمانی کاهش درد و التهاب را شاهد خواهیم بود. از سوی دیگر عملکرد طبیعی و عادی دیسک گردن باز خواهد گشت.

درمان دیسک گردن با روش رادیوفرکوئنسی

در این روش درمانی با استفاده انرژی گرمایی می توانند مسیر عصبی درد را مسدود کنند. نحوه درمان دیسک گردن با روش فرکونسی به این شکل است که با بکار گیری دستگاه های مخصوصی  امواج رادیویی را به انرژی گرمایی تبدیل می کنند سپس با رساندن این انرژی به نواحی ای که در آن درد ایجاد شده است می توانند مسیر عصبی را مسدود کنند. در نتیجه درد های نواحی مختلف گردن بهبود پیدا می کند.

مراحل انجام درمان دیسک گردن با روش رادیوفرکوئنسی:

  • در ابتدا باید یک مسیر وریدی پیدا کنند تا از این مجرا دارو های آرام بخش تزریق گردد
  • محل تزریق باید کاملاً ضدعفونی گردد تا هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نشود.
  • پزشک ابتدا محل مورد نظر را بی حس می کند و برای این کار از داروهای بی حس کننده استفاده می کند.
  • سپس یک سوزن به روش خاصی وارد پوست می شود.
  • پزشک برای این که مطمئن شود نحوه قرار گیری سوزن کاملاٌ درست است کمی جریان الکتریکی به ناحیه مورد نظر وارد می شود.
  • در آخر ریشه اعصاب مورد نظر باید بی حس شوند که در نهایت بلوک حرارتی انجام می شود.

خاتمه

در این نوشتار مهم ترین هدفی که دنبال می کردیم این بود که بتوانیم به طور اجمالی در خصوص سه روش درمانی غیر جراحی دیسک گردن یعنی اوزون تراپی، لیزر درمانی و رادیوفرکوئنسی مباحثی را مطرح کنیم. علیرغم بی خطر بودن این روش های درمانی اما حتما باید از سوی بهترین متخصصین در این زمینه انجام شوند. زیرا در صورت عدم تخصص پزشک می تواند مشکلاتی برای افراد ایجاد شود.

مهم ترین توصیه ما این است که در صورت بروز هر نوع درد در ناحیه گردن ابتدا به بهترین کلینیک درمان و کنترل درد مراجعه کنید. این دسته از کلینیک ها می توانند با تکیه بر تخصص بالایی که پزشکان فعال در آن ها دارند بهترین روند درمان را برای افراد رقم بزنند.

دکتر آریانی

دکتر محمدرضا آریانی

فوق تخصص درمان و کنترل درد درمان غیر جراحی دیسک کمر ،گردن، آرتروز، سردرد، دردسرطانی بیوگرافی دکتر محمدرضا آریانی  عضو انجمن درد(IASP)  گذراندن دوره تخصص آنستزیولوژی و درد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران ۱۳۸۶  گذراندن دوره فلوشیپ فوق تخصصی درد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ۱۳۹۲  ورود به دوره فوق تخصص درد با رتبه آول  گذراندن دوره های متعدد اینترونشن درد در اروپا و آسیا  گذراندن دوره آموزشی کارگاه Racz Catheter در اروپا  گذراندن دوره محرک طناب نخاعی SCS در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران  گذراندن دوره کارگاه پیشرفته اندوسکوپی دیسک و ستون فقرات در سیتم GORE در سال ۲۰۲۰  عضو رسمی انجمن بین المللی مطالعه درد IASP  عضورسمی انجمن رژیونال آنستزی و درد ایران ISRAPM  عضو گروه فوق تخصصی درد، آندوسکوپی و جراحیهای کم تهاجمی ستون فقرات SPMC

نوبت دهی آنلاین

کاربر گرامی، ضمن سپاسگزاری از شما به دلیل انتخاب روش نوبت دهی آنلاین لطفا گزینه زیر را انتخاب نمایید و سپس روی گزینه اطلاعات تکمیلی کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *