آرنج تنیس بازان یا تنیس البو بیماری است که معمولاُ بدون درمان به صورت خود به خود بهبود مییابد. علائم بیماری ممکن است بین ۶ تا ۲۴ ماه طول بکشد. ۹۰ درصد از بیماران در طی ۱ سال به تدریج بهتر میشوند.
مهمترین راهکاری که بیماران در طی دورهی بهبودی باید انجام دهند این است که به بازوی خود استراحت دهند و هر گونه فعالیتی که منجر به آسیب شده است را به طور کامل متوقف نمایند. درمانهای سادهی دیگر مانند استفاده از کمپرس آب سرد نیز میتواند در دورهی درمان کمک کننده باشد.
در ادامهی این مقاله به راهکارهای درمانی بیماری تنیس البو میپردازیم.
بیماری آرنج تنیس بازان چیست؟
این بیماری مرتبط با درد و التهاب بخش خارجی آرنج است که در اثر استفاده بیش از حد از تاندون های آرنج، مچ و بازو است و در اکثر افرادی که مشغول فعالیت هایی از قبیل نقاشی، نجاری، قصابی و … هستند بروز این عارضه شایع است.
این عارضه با درد بسیار زیادی همراه است و به طور معمول درد در ناحیه تاندون های عضله های ساعد متصل به برآمدگی استخوانی روی خارج آرنج است، رخ خواهد داد. و گاهی در ناحیه ساعد و پشت دست نیز این درد برای افراد رخ می دهد.
علت بروز آرنج تنیس بازان (تنیس آلبو)
این عارضه به دلایل مختلفی رخ می دهد، که این دلایل عبارتند از:
✅ وارد شدن آسیب به دلیل استفاده بیش از حد از عضله ها و تاندون ها
✅ وارد شدن ضربه به آرنج
✅ کشیده شدن عضله ها و تاندون های آرنج
✅ پارگی و التهاب در ناحیه خارجی آرنج
✅ انجام فعالیت هایی از قبیل ورزش های پرتابی، ورزش های راکتی، تایپ کردن، استفاده از قیچی باغبانی، نواختن ویالون و …
نحوه تشخیص آرنج تنیس بازان
تشخیص این عارضه جهت انتخاب درمان مناسب برای آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
جهت تشخیص در ابتدا پزشک متخصص فرد را معاینه کرده و با بررسی ناحیه آسیب دیده و انجام حرکاتی در ناحیه آرنج، مچ و انگشتان دست شدت این عارضه را مشخص خواهد کرد.
البته برای تشخیص این عارضه سوابق پزشکی افراد نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت، و جهت تشخیص دقیق تر نیز پرتونگاری و تصویربرداری ها تجویز خواهند شد.
روش های درمان آرنج تنیس بازان
در این بخش از مقاله روش های درمان تنیس آلبو را بررسی خواهیم کرد.
✅ قطع فعالیتها و یا تغییر فعالیتها
در صورتی که به تازگی بیماری تنیس البو برای شما تشخیص داده شده است باید از انجام هرگونه فعالیتی که منجر به تحت فشار قرار گرفتن عضلات و تاندونهای بازو شود پرهیز نمائید. اگر از بازوهای خود برای بلند کردن وسایل در محل کار استفاده مینمائید تا زمانی که درد بازو کاهش نیابد لازم است از این فعالیتها خودداری نمائید. در برخی موارد میتواند نحوهی انجام کارهای خود را به شیوهای تغییر دهید که فشار کمتری به بازو وارد شود.
✅ مصرف داروها و مسکنهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
مصرف مسکنهایی مانند پاراستامول (استامینوفن) و داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن میتواند در کاهش درد و التهاب ناشی از بیماری تنیس البو کمک کننده باشد.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی به صورت قرص، کرم و ژل در دسترس هستند و میتوانید آنها را در قسمتهایی که دچار درد است استفاده نمائید. در درمان بیماری آرنج تنیس بازان مصرف داروهای ضد التهابی موضعی به صورت پمادهای موضعی بیشتر توصیه میشوند زیرا میتواند بدون ایجاد عوارضی مانند حالت تهوع و اسهال در کاهش التهاب و در موثر باشد.
✅ فیزیوتراپی
در صورتی که درد شدید و مداوم دارید ممکن است جهت درمان تنیس آلبو به یک فیزیوتراپیست ارجاع داده شوید. متخصص فیزیوتراپی از روشهای مختلف ورزشی و یا ماساژ درمانی جهت بازگرداندن حرکت، کاهش میزان درد، کاهش سفت شدگی عضلات و بهبود جریان خون در بازو استفاده مینماید.
همچنین ممکن است تمریناتی برای منزل به شما ارائه شود که جهت تحرک بازو و تقویت عضلات بازو در منزل انجام دهید.
✅ تزریق استروئید به آرنج
استروئیدها داروهایی شامل مواد مصنوعی هورمون کورتیزول هستند، که در برخی موارد ممکن است برای درمان بیماری تنیس البو پیشنهاد شود.
این داروها زمانی پیشنهاد میشوند که سایر درمانها نتیجهی موثری نداشته باشند. دارو به صورت مستقیم در اطراف آرنج و محلی که دچار درد است تزریق میشود. در برخی موارد ابتدا یک بیحسی موضعی برای بیحس کردن و کاهش درد اعمال میشود و سپس تزریق انجام میشود.
تزریق استروئید به صورت کوتاه مدت موثر است و اثربخشی طولانی ندارد. اگر تزریق اولیه مفید بوده باشد ممکن است پزشک به شما پیشنهاد بدهد که ۳ تا ۶ ماه بعد تزریق بعدی را انجام دهید.
✅ شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی یک درمان غیرتهاجیم برای بیماری تنیس آلبو است. در این روش امواجی با انرژی بالا از پوست دست عبور مینماید و میتوانند در تسکین درد و تقویت حرکات اطراف قسمت آسیب دیده موثر باشد. جهت کاهش درد و ناراحتی در طی مراحل درمان ممکن است یک بیحسی موضعی ابتدا اعمال شود.
به طور کلی شاک ویو تراپی یک درمان بیخطر بوده و عوارض جانبی خفیفی مانند کبودی و قرمز شدن پوست دست را ممکن است به همراه داشته باشد.
تعداد جلسات درمان با توجه به شدت بیماری متقاوت است. این روش درمان ممکن است برای تمام بیماران موثر نباشد اما بر اساس تحقیقات انجام شده تعدادی از بیماران نتایج درمانی مثبتی را از این روش درمان دریافت کردهاند. انجام تحقیقات بیشتر پیرامون این روش درمان لازم است.
✅ تزریق پی آر پی
پلاسمای غنی از پلاکت که به اختصار پی آر پی نامیده میشود درمانی است که توسط پزشک جراح و در بیمارستان انجام میشود.
پی آر پی، پلاسمای خون شامل پلاکتهای غلیظ است که از بدن بیمار تهیه میشود و برای ترمیم بافتهای آسیب دیده استفاده میشود. تزریق پی آر پی میتواند روند درمان را تسریع ببخشد اما مدت زمان تاثیر آن هنوز مشخص نیست.
مدت زمان هر جلسه درمان درد با پی آر پی حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد. ابتدا نمونهای از خون بیمار تهیه میشود. سپس پلاکتها در دستگاههای مخصوص جدا میشوند تا جهت تزریق به مفصل آماده شود. در نهایت محلول شامل پلاکتهای غلیط به مفصل آسیب دیده آرنج تزریق میشود.
✅ روش جراحی
اگر آرنج آسیب دیده منجر به ایجاد درد و ناراحتی شدید شود که به صورت مداوم ادامه دارد و با روشهای ذکر شده هیچ گونه بهبودی حاصل نشود، درمان جراحی، آخرین گزینه است. در عمل جراحی بخشی از قسمتهای آسیب دیدهی تاندون جهت بهبود علائم و کاهش درد برداشته میشود.
انتخاب بهترین روش درمان تنیس البو
در این مقاله به برخی از روشهای موثر و رایج درمان تنیس البو اشاره شد. جهت انتخاب بهترین روش درمان ابتدا باید با پزشک متخصص مشاوره داشته باشید. پزشک با توجه به شدت بیماری شما، وضعیت سلامتی و بررسی سایر موارد، بهترین گزینهی درمانی برای شما را انتخاب مینماید.
در نهایت…
بیماری آرنج تنیس بازان یا تنیس آلبو یکی از بیماری های دردناک به شمار می رود و عدم درمان آن موجب ایجاد اختلال در فعالیت های افراد خواهد شد، بنابراین در صورتی که با عارضه مواجه شدید در اسرع وقت برای درمان به یک پزشک متخصص و کلینیک درد مراجعه نمایید.