کلینیک درد آریانی / درمان با روش های نوین / درمان کمر درد در بارداری
۱۱ دقیقه
درمان-کمر-درد-در-دوران-بارداری چگونه است؟

درمان کمر درد در بارداری

آنچه می خوانید...

کمردرد یکی از شایع ترین مشکلات بارداری به خصوص در ماه های آخر است. درد معمولا پس از تولد نوزاد از بین می رود. اما برای بسیاری از زنان، کمردرد تا ماه‌ها پس از زایمان ادامه دارد. کمردرد در بارداری بسیار شایع است و تخمین زده می شود ۵۰ تا ۸۰ درصد زنان باردار را تحت تاثیر قرار دهد. این می تواند از درد خفیف مرتبط با فعالیت های خاص تا درد حاد که مزمن می شود متغیر باشد. حدود ۱۰ درصد از مواقع درد آنقدر شدید می شود که می تواند در توانایی کار یا انجام فعالیت های عادی در دوران بارداری اختلال ایجاد کند. مطالعات نشان می دهد که کمردرد معمولاً بین ماه های پنجم تا هفتم بارداری رخ می دهد، اگرچه در برخی موارد از هفته هشتم تا دوازدهم شروع می شود.

زنانی که از قبل مشکلات کمردرد دارند بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند و کمردرد آنها می تواند در اوایل بارداری رخ دهد. در این مقاله قصد داریم در خصوص چگونگی درمان اینگونه درد ها با کمک متخصصین درد حاضر در کلینیک های درد بررسی و مورد بحث قرار دهیم. با ما همراه باشید.

علائم بروز کمر درد دوران بارداری

کمردرد در دوران بارداری به طور کلی در و بالای کمر در مرکز کمر قرار دارد و ممکن است همزمان با دردی باشد که به ساق یا پای زن تابیده می شود.

درد لگن خلفی (در پشت لگن) چهار برابر بیشتر از درد کمر در بارداری است. این درد عمیقی است که در زیر خط کمر، در یک یا هر دو طرف یا در سراسر دنبالچه احساس می شود.

علت کمردرد در بارداری چیست؟

می توانید رحم در حال رشد خود را به خاطر کمردرد خود سرزنش کنید. رحم در حال انبساط شما مرکز ثقل شما را جابجا می کند و عضلات شکم شما را کشیده و ضعیف می کند. این وضعیت وضعیت شما را تغییر می دهد و به کمر شما فشار وارد می کند. به علاوه، وزن اضافی که حمل می کنید به معنای کار بیشتر برای عضلات و افزایش فشار روی مفاصل است. به همین دلیل است که ممکن است در پایان روز احساس کمر شما بدتر شود.

عواملی که باعث شدت یافتن کمر درد در دوران بارداری می شود

  1. افزایش هورمون ها: هورمون هایی که در دوران بارداری ترشح می شوند، به رباط های ناحیه لگن اجازه می دهند تا نرم شوند و مفاصل شل شوند تا برای روند زایمان آماده شوند. این تغییر ممکن است بر حمایتی که معمولاً پشت شما تجربه می کند تأثیر بگذارد.
  2. مرکز ثقل: مرکز ثقل شما به تدریج با رشد رحم و جنین به سمت جلو حرکت می کند که باعث تغییر وضعیت بدن شما می شود.
  3. وزن اضافی: بارداری و جنین در حال رشد وزن اضافی ایجاد می کنند که کمر شما باید آن را تحمل کند.
  4. وضعیت نامناسب: ایستادن بیش از حد و خم شدن می تواند باعث ایجاد یا تشدید کمردرد شود.
  5. استرس: معمولاً در نواحی ضعیف بدن تجمع می یابد. به دلیل تغییراتی که در ناحیه لگن شما ایجاد می شود، ممکن است در دوره های پر استرس بارداری، کمردرد را افزایش دهید.

کمر درد بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص کمردرد در دوران بارداری بر اساس بررسی تاریخچه پزشکی بیمار، معاینه فیزیکی و احتمالا MRI برای رد فتق دیسک است. هیچ اشعه ایکس یا سی تی اسکن انجام نمی شود زیرا در این روش ها از اشعه استفاده می شود.

راه هایی برای تسکین ایمن کمردرد در دوران بارداری

  1. ماساژ بارداری
    هنگامی که وضعیت بدن شما در بارداری تغییر می کند، ماهیچه های شما با این وضعیت جدید سازگار می شوند که می تواند منجر به فشرده شدن عصب سیاتیک شود که به پایین کمر و ساق پا می رسد. ماساژ بارداری می تواند در شل شدن عضلات این ناحیه موثر باشد و مقداری از فشار روی این عصب را آزاد کند. همچنین این بهترین راه برای مراقبت از خود قبل از آمدن نوزاد است!
  2. حرکات کششی
    حرکات کششی منظم راه خوبی برای شل شدن و همچنین تقویت ماهیچه های کمر، کاهش کمردرد و جلوگیری از بروز آن در آینده است. سعی کنید برخی از حرکات کششی ملایم بارداری را به برنامه تمرینی معمول خود اضافه کنید تا قدرت در پشت خود ایجاد کنید. به یاد داشته باشید، به دلیل افزایش هورمون ریلکسین در بدن شما در دوران بارداری، مهم است که در حین ورزش مراقب باشید. بدن شما ممکن است انعطاف پذیرتر از حد معمول باشد، اما این می تواند کشش بیش از حد و آسیب رساندن به خود را آسان تر کند.
  3. یوگای قبل از تولد
    برای کمک به حرکات کششی، چرا به کلاس یوگای قبل از تولد نپیوندید؟ علاوه بر کشش ماهیچه های خود، در یوگای دوران بارداری، برخی از تمرینات تنفسی و تکنیک های مدیتیشن را نیز به شما آموزش می دهید که می تواند برای تسکین درد موثر باشد. یوگای قبل از تولد همچنین در کاهش استرس و اضطراب موثر است و به شما کمک می کند تا از نظر ذهنی و همچنین فیزیکی برای ورود فرزندتان آماده شوید.
  1. خواب مناسب
    خواب به خصوص در دوران بارداری بسیار ترمیم کننده است. در هنگام خواب، خواص شیمیایی در بدن شما دوباره پر می شود، که برای بهبود و تسکین درد ضروری است. مهم است که زنان باردار هر شب حداقل ۷ ساعت بخوابند، به خصوص اگر با درد در ناحیه کمر خود دست و پنجه نرم می کنید. برای جلوگیری از کمردرد و بهبود کیفیت خواب، مطمئن شوید که تشک شما محکم و پشتیبان کمر شما باشد.
  2. مدیتیشن
    مدیتیشن می تواند برای تسکین درد بسیار موثر باشد. تمرین تکنیک‌های تنفسی در حین مدیتیشن می‌تواند به باز کردن عضلات منقبض کمر شما کمک کند و به کاهش درک شما از درد کمک کند. تمرین مدیتیشن به شما می‌آموزد که روی چیزی آرام‌بخش مانند اقیانوس و امواج تمرکز کنید، که می‌تواند در هنگام تجربه کمردرد و همچنین در هنگام زایمان، تسکین درد موثری باشد.
  3. طب سوزنی
    طب سوزنی یک درمان مکمل است که ثابت شده است در بارداری مفید است. در طی طب سوزنی، سوزن های نازکی به نقاط مختلف بدن وارد می شود که اعصاب و سایر بافت ها را تحریک می کند تا اندورفین آزاد شود. این می تواند پردازش درد به مغز و نخاع را تغییر دهد. قبل از انجام طب سوزنی باید با پزشک عمومی خود صحبت کنید. هنگام مراجعه به یک قرار ملاقات طب سوزنی، مطمئن شوید که درمانگر طب سوزنی از قبل از بارداری شما مطلع است.
  4. بهبود وضعیت بدن
    بسیاری از زنان باردار متوجه می شوند که وضعیت بدن آنها با تغییر مرکز ثقل به جلو در دوران بارداری تغییر می کند. این بدان معنی است که ممکن است متوجه شوید که زیاد به عقب متمایل شده اید که می تواند به کمر شما فشار وارد کند. بهترین راه برای جلوگیری از این امر این است که روی وضعیت بدن خود کار کنید. هنگام ایستادن، سر خود را صاف نگه دارید، شانه های خود را به سمت عقب و قفسه سینه خود را به سمت جلو نگه دارید. همچنین سعی کنید زانوهای خود را صاف نگه دارید اما قفل نکنید و شکم خود را بکشید. هنگام نشستن، کمر خود را صاف و شانه ها را عقب نگه دارید و سعی کنید تا جایی که امکان دارد روی صندلی خود بنشینید. شما همچنین می توانید یک پشتیبانی پشتیبان را در نظر بگیرید.

سوالات متداول

خلاصه اینکه

برای بهبودی و خلاصی از این گونه درد های از بهترین فوق تخصصین درد حاضر در کلینیک های درد کمک بگیرید تا علاوه بر مشقات بارداری درد های ناحیه کمر را دیگر تحمل نکنید و به آن ها پایان دهید.

دکتر آریانی

دکتر محمدرضا آریانی

فوق تخصص درمان و کنترل درد درمان غیر جراحی دیسک کمر ،گردن، آرتروز، سردرد، دردسرطانی بیوگرافی دکتر محمدرضا آریانی  عضو انجمن درد(IASP)  گذراندن دوره تخصص آنستزیولوژی و درد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران ۱۳۸۶  گذراندن دوره فلوشیپ فوق تخصصی درد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ۱۳۹۲  ورود به دوره فوق تخصص درد با رتبه آول  گذراندن دوره های متعدد اینترونشن درد در اروپا و آسیا  گذراندن دوره آموزشی کارگاه Racz Catheter در اروپا  گذراندن دوره محرک طناب نخاعی SCS در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران  گذراندن دوره کارگاه پیشرفته اندوسکوپی دیسک و ستون فقرات در سیتم GORE در سال ۲۰۲۰  عضو رسمی انجمن بین المللی مطالعه درد IASP  عضورسمی انجمن رژیونال آنستزی و درد ایران ISRAPM  عضو گروه فوق تخصصی درد، آندوسکوپی و جراحیهای کم تهاجمی ستون فقرات SPMC

نوبت دهی آنلاین

کاربر گرامی، ضمن سپاسگزاری از شما به دلیل انتخاب روش نوبت دهی آنلاین لطفا گزینه زیر را انتخاب نمایید و سپس روی گزینه اطلاعات تکمیلی کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *