کمردرد در بارداری یکی از مشکلات شایع است که بیشتر زنان در طول دوران بارداری با آن مواجه میشوند. این درد معمولاً به دلیل تغییرات فیزیکی بدن، افزایش وزن جنین و فشار روی عضلات و مفاصل کمر ایجاد میشود. تغییرات هورمونی نیز میتواند در ضعیف شدن رباطها و افزایش کمردرد نقش داشته باشد. استراحت مناسب، ورزشهای مخصوص بارداری و استفاده از تکنیکهای صحیح بدن میتواند به کاهش کمردرد کمک کند.
زنانی که از قبل مشکلات کمردرد دارند بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند و کمردرد آنها می تواند در اوایل بارداری رخ دهد. در این مقاله قصد داریم در خصوص چگونگی درمان اینگونه دردها با کمک متخصصین درد حاضر در کلینیک های درد بررسی و مورد بحث قرار دهیم، با ما همراه باشید.
علائم بروز کمردرد در بارداری
کمردرد یکی از شایع ترین مشکلات بارداری به خصوص در ماه های آخر است. درد معمولا پس از تولد نوزاد از بین می رود. اما برای بسیاری از زنان، کمردرد تا ماهها پس از زایمان ادامه دارد. کمردرد در بارداری بسیار شایع است و تخمین زده می شود ۵۰ تا ۸۰ درصد زنان باردار را تحت تاثیر قرار دهد. این می تواند از درد خفیف مرتبط با فعالیت های خاص تا درد حاد که مزمن می شود متغیر باشد.
حدود ۱۰ درصد از مواقع درد آنقدر شدید می شود که می تواند در توانایی کار یا انجام فعالیت های عادی در دوران بارداری اختلال ایجاد کند. مطالعات نشان می دهد که کمردرد معمولاً بین ماه های پنجم تا هفتم بارداری رخ می دهد، اگرچه در برخی موارد از هفته هشتم تا دوازدهم شروع می شود.
کمردرد در دوران بارداری به طور کلی در بالای کمر در مرکز کمر قرار دارد و ممکن است همزمان با دردی باشد که به ساق یا پای زن تابیده می شود.
درد لگن خلفی (در پشت لگن) چهار برابر بیشتر از درد کمر در بارداری است. این درد عمیقی است که در زیر خط کمر، در یک یا هر دو طرف یا در سراسر دنبالچه احساس می شود.
علت کمردرد در بارداری چیست؟
رحم در حال انبساط، عضلات شکم شما را کشیده و ضعیف می کند. این شرایط وضعیت شما را تغییر می دهد و به کمر شما فشار وارد می کند. به علاوه، وزن اضافی که حمل می کنید به معنای کار بیشتر برای عضلات و افزایش فشار روی مفاصل است. به همین دلیل است که ممکن است در پایان روز احساس کمردرد شما بدتر شود.
علل شایع کمر درد
عوامل موثر در شدت یافتن کمردرد در بارداری
از عواملی که بر روی کمردرد در بارداری تاثیرگذار هست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش هورمون ها
در بارداری هورمون ریلکسین تولید میشود که باعث شل شدن رباطها و مفاصل لگن برای آمادهسازی بدن جهت زایمان میشود. این شلشدگی میتواند باعث بیثباتی و کمردرد شود.
کشش عضلات
عضلات شکم به دلیل افزایش حجم رحم کشیده میشوند و حمایت کمتری از ستون فقرات ایجاد میکنند که ممکن است باعث درد در ناحیه کمر شود.
وزن اضافی
بارداری و جنین در حال رشد وزن اضافی برای فرد ایجاد می کنند که خود باعث کمردرد می شود.
وضعیت نامناسب
ایستادن بیش از حد و خم شدن می تواند باعث ایجاد یا تشدید کمردرد شود.
استرس
استرس عاطفی نیز میتواند موجب تنش عضلانی در کمر شده و درد را تشدید کند.
کمردرد در بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص کمردرد در بارداری معمولاً بر اساس شرح حال بیمار و علائمی که تجربه میکند انجام میشود. پزشک یا متخصص زنان ممکن است سؤالاتی درباره محل درد، شدت و زمان شروع آن بپرسد. معاینه فیزیکی نیز برای بررسی وضعیت بدن، حرکات ستون فقرات و ارزیابی تنش عضلانی انجام میشود.
در مواردی که درد شدید یا غیرمعمول باشد، پزشک ممکن است آزمایشات تکمیلی مانند سونوگرافی یا امآرآی (MRI) را توصیه کند تا مطمئن شود علت درد ناشی از مشکلات جدیتری مثل فتق دیسک یا عفونت نیست.در بیشتر موارد، کمردرد بارداری ناشی از تغییرات طبیعی بدن است و نیازی به آزمایشات پیچیده ندارد.
روش های کاهش کمردرد در بارداری
می توان برای کاهش کمردرد از تکنیک هایی استفاده کرد که عبارتند از:
ماساژ بارداری
هنگامی که وضعیت بدن شما در بارداری تغییر می کند، ماهیچه های شما با این وضعیت جدید سازگار می شوند که می تواند منجر به فشرده شدن عصب سیاتیک شود که به پایین کمر و ساق پا می رسد. ماساژ بارداری می تواند در شل شدن عضلات این ناحیه موثر باشد و مقداری از فشار روی این عصب را آزاد کند. همچنین این بهترین راه برای مراقبت از خود قبل از آمدن نوزاد است!
حرکات کششی
حرکات کششی منظم راه خوبی برای شل شدن و همچنین تقویت ماهیچه های کمر، کاهش کمردرد و جلوگیری از بروز آن در آینده است. سعی کنید برخی از حرکات کششی ملایم بارداری را به برنامه تمرینی معمول خود اضافه کنید تا کمر خود را تقویت کنید. به یاد داشته باشید، به دلیل افزایش هورمون ریلکسین در بدن شما در دوران بارداری، مهم است که در حین ورزش مراقب باشید. بدن شما ممکن است انعطاف پذیرتر از حد معمول باشد، اما این می تواند کشش بیش از حد و آسیب رساندن به خود را آسان تر کند.
یوگای قبل از تولد
برای کمک به حرکات کششی، چرا به کلاس یوگای قبل از تولد نپیوندید؟ علاوه بر کشش ماهیچه های خود، در یوگای دوران بارداری، برخی از تمرینات تنفسی و تکنیک های مدیتیشن را نیز به شما آموزش می دهید که می تواند برای تسکین درد موثر باشد. یوگای قبل از تولد همچنین در کاهش استرس و اضطراب موثر است و به شما کمک می کند تا از نظر ذهنی و همچنین فیزیکی برای ورود فرزندتان آماده شوید.
خواب مناسب
خواب به خصوص در دوران بارداری بسیار ترمیم کننده است. در هنگام خواب، خواص شیمیایی در بدن شما دوباره پر می شود، که برای بهبود و تسکین درد ضروری است. مهم است که زنان باردار هر شب حداقل ۷ ساعت بخوابند، به خصوص اگر با درد در ناحیه کمر خود دست و پنجه نرم می کنید. برای جلوگیری از کمردرد و بهبود کیفیت خواب، مطمئن شوید که تشک شما محکم و پشتیبان کمر شما باشد.
مدیتیشن
مدیتیشن می تواند برای تسکین درد بسیار موثر باشد. تمرین تکنیکهای تنفسی در حین مدیتیشن میتواند به باز کردن عضلات منقبض کمر شما کمک کند و به کاهش درد شما کمک کند. تمرین مدیتیشن به شما میآموزد که روی چیزی آرامبخش مانند اقیانوس و امواج تمرکز کنید، که میتواند در هنگام تجربه کمردرد و همچنین در هنگام زایمان، تسکین درد موثری باشد.
طب سوزنی
طب سوزنی یک درمان مکمل است که ثابت شده است در بارداری مفید است. در طی طب سوزنی، سوزن های نازکی به نقاط مختلف بدن وارد می شود که اعصاب و سایر بافت ها را تحریک می کند تا اندورفین آزاد شود. این می تواند پردازش درد به مغز و نخاع را تغییر دهد. قبل از انجام طب سوزنی باید با پزشک عمومی خود صحبت کنید. هنگام مراجعه به یک قرار ملاقات طب سوزنی، مطمئن شوید که درمانگر طب سوزنی از قبل از بارداری شما مطلع است.
بهبود وضعیت بدن
بسیاری از زنان باردار متوجه می شوند که وضعیت بدن آنها با تغییر مرکز ثقل به جلو در دوران بارداری تغییر می کند. این بدان معنی است که ممکن است متوجه شوید که زیاد به عقب متمایل شده اید که می تواند به کمر شما فشار وارد کند. بهترین راه برای جلوگیری از این امر این است که روی وضعیت بدن خود کار کنید. هنگام ایستادن، سر خود را صاف نگه دارید، شانه های خود را به سمت عقب و قفسه سینه خود را به سمت جلو نگه دارید. همچنین سعی کنید زانوهای خود را صاف نگه دارید اما قفل نکنید و شکم خود را بکشید.
هنگام نشستن، کمر خود را صاف و شانه ها را عقب نگه دارید و سعی کنید تا جایی که امکان دارد روی صندلی خود بنشینید.
سوالات متداول کمردرد در بارداری
چندین کار وجود دارد که می توانید برای پیشگیری یا کاهش کمردرد انجام دهید. به عنوان مثال، لباس و کفش حمایتی بپوشید. هنگام نشستن، خوابیدن و بلند کردن وسایل به وضعیت خود توجه کنید. اگر نیاز دارید برای مدت طولانی بایستید، یک پا را روی چهارپایه یا جعبه قرار دهید تا فشار از روی کمرتان برداشته شود. همچنین می توانید از گرما یا سرما برای تسکین عضلات درد استفاده کنید.
بله، تمرینات پشت می تواند:
ماهیچه هایی که پشت و پاهای شما را حمایت می کنند، تقویت و کشش دهید.
عضلات پشت، شکم، باسن و بالاتنه را قوی نگه می دارد.
به کاهش کمردرد کمک می کند.
به شما کمک می کند تا برای زایمان و زایمان آماده شوید.
قبل از انجام هر تمرینی، با پزشک متخصص زنان صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما ایمن هستند. ورزش نباید باعث درد شود. اگر درد دارید، ورزش را متوقف کنید. برای دریافت نکات ورزشی بیشتر به ورزش در دوران بارداری مراجعه کنید.
بله، هورمون های بارداری می توانند به کمردرد کمک کنند. برای آماده شدن برای عبور کودک از کانال زایمان، هورمونی رباطهای مفاصل لگن را شل میکند تا آنها را انعطافپذیرتر کند. اگر مفاصل بیش از حد انعطاف پذیر شوند، کمردرد ممکن است رخ دهد.
عضلات شکم از ستون فقرات حمایت می کنند و نقش مهمی در سلامت کمر دارند. در دوران بارداری این عضلات کشیده و ضعیف می شوند. این تغییرات همچنین می تواند خطر آسیب دیدن کمر را در حین ورزش افزایش دهد.
کمردرد می تواند نشانه برخی از عوارض بارداری باشد. به عنوان مثال، کمردرد می تواند از علائم زایمان زودرس باشد. درد همچنین می تواند نشانه عفونت دستگاه ادراری (UTI) باشد. اگر علاوه بر کمردرد، تب، احساس سوزش در هنگام ادرار و خونریزی از واژن داشتیدبا متخصص زنان تماس بگیرید.
خلاصه اینکه…
برای بهبودی و خلاصی از این گونه دردها از بهترین فوق تخصصین درد حاضر در کلینیک های درد کمک بگیرید تا علاوه بر مشقات بارداری دردهای ناحیه کمر را دیگر تحمل نکنید و به آن ها پایان دهید.