Search
Close this search box.
التهاب تاندون پرونئال

التهاب تاندون پرونئال چیست؟

التهاب تاندون پرونئال ناشی از استفاده بیش از اندازه پاها است. ماهیچه‌های کف پا توسط تاندون‌های محکمی به استخوان پا متصل هستند. تاندون پرونئال، عضلات ساق پا را به استخوان‌های پایین‌تر از مچ متصل می‌کند و باعث ثبات و تعادل در مچ پا می‌شود. 

التهاب-تاندون-پرونئال-چیست؟

همچنین این تاندون از پا در برابر آسیب‌های وارد شده محافظت می‌کند. التهاب تاندونیت پرونئال از التهاب‌های نادر تاندونی محسوب می‌شود که در اثر وارد شدن ناگهانی یک نیروی بزرگ به پا ایجاد می‌شود.

علت بروز التهاب تاندون پرونئال

این التهاب معمولاً در افراد ورزشکار بروز پیدا می‌کند؛ افرادی که ورزش‌هایی با حرکات تکراری در مچ پا انجام می‌دهند بیشتر مستعد آن هستند. وارد شدن آسیب به رباط‌های پا باعث می‌شود، فشار زیادی به پا وارد شود که نتیجه این فشار نیز می‌تواند باعث تاندونیت پرونئال شود.

استفاده بیش از اندازه از مچ پا بیشترین عامل التهاب در این تاندون است که در افرادی که ورزش‌هایی مانند فوتبال، بسکتبال، ژیمناستیک یا هر ورزشی که با حرکات سریع و چرخشی در پا همراه است، بیشتر اتفاق می‌افتد. 

افرادی که دارای وضعیت غیرطبیعی در پا مانند قوس کف پا، یا نزدیک بودن پاشنه پا به هم را دارند، در معرض این بیماری قرار می‌گیرند. همچنین احتمال بروز تاندونیت پرونئال در دوندگانی که در سطح ناصاف می‌دوند و همین‌طور در افراد چاق، بیشتر از سایرین است.

علائم التهاب تاندون پرونئال

التهاب تاندون پرونئال ممکن است در اثر رخدادی ناگهانی و به صورت حاد باشد؛ یا مزمن باشد و به‌مرور زمان ایجاد شود. مهم‌ترین علائم التهاب تاندون پرونئال موارد زیر هستند:

علائم-التهاب-تاندون-پرونئال
  • درد مچ پا هنگام چرخاندن مچ به سمت داخل یا خارج
  • تورم پشت مچ پا
  • افزایش درد مچ هنگام استفاده بیشتر از پا و کاهش این درد در زمان استراحت
  • بیشتر شدن درد در هنگام صبح
  • بی‌ثباتی پا هنگام جا‌به‌جایی اشیا سنگین
  • التهاب و قرمزی در پشت مچ به علت پارگی‌های خفیف در تاندون پرونئال
  • احساس گرمی در ناحیه پشت مچ

تشخیص التهاب تاندون پرونئال

تشخیص التهاب تاندون پرونئال به علت شباهت علائم این بیماری با پیچ خوردگی و شکستگی و آرتریت در ابتدا دشوار است. جهت تشخیص این التهاب باید به یک متخصص مراجعه کنید. 

در وهله اول پزشک پای شما را معاینه می‌کند و به دنبال تورم، گرما، بی‌ثباتی و ضعف روی قسمت خارجی مچ پای شما می‌گردد. معمولاً پزشک برای تشخیص تاندونیت پرونئال سؤال‌های نظیر: مصدومیت شما چگونه بود؟ آیا درد در طول روز کم یا زیاد می‌شود؟ محل دقیق درد کجاست؟ انجام چه فعالیت‌هایی برای شما دشوار است؟ را می‌پرسد تا علت و شدت آسیب واردشده را بررسی کند. 

او با خواستن انجام دادن حرکاتی که برای شما دشوار است حرکت و قدرت مچ پای شما را بررسی می‌کند و با لمس کردن محل درد به ارزیابی التهاب می‌پردازد. گاهی اوقات پزشک آزمایش‌هایی مانند تصویر برداری اشعه ایکس، سی‌تی‌اسکن، ام ار ای، عکس رادیولوژی و سونوگرافی را تجویز می‌کند تا مطمئن شود دچار شکستگی، پارگی بافت یا آرتروز نشده‌اید.

روش‌های درمان التهاب تاندون پرونئال 

اگر دچار التهاب تاندون پرونئال شده‌اید باید مدت چند هفته یا چند ماه به استراحت بپردازید و از انجام دادن حرکات ورزشی که باعث ایجاد درد در ناحیه مچ پای شما می‌شوند، خودداری کنید تا بدن بتواند این التهاب را بهبود دهد. برای بهتر و آرام شدن درد می‌توانید با کمپرس سرد و گرم باعث تسکین محل التهاب شوید. 

معمولاً پزشک برای شما داروهای ضدالتهاب تجویز می‌کند؛ هدف اصلی از مصرف دارو، کاهش درد و تورم، بازیابی مکانیک پا و برگشتن فرد به حالت طبیعی در انجام فعالیت‌ها است. افراد دچار این نوع تاندونیت باید از کفش‌های مناسب که دارای کفی با پاشنه‌بلندتر هستند، استفاده کنند تا قسمت پاشنه پا را کمی بالاتر بیاورد.

روش‌های-درمان-التهاب-تاندون-پرونئال-

درمان التهاب تاندون پرونئال با فیزیوتراپی نیز امکان‌پذیر است. درمان این التهاب شامل حرکات کششی، حرکات دستی، تمرینات تقویت کننده و متعادل‌کننده مچ هستند. اگر علائم شدید باشد ممکن است گچ پا به مدت ۱۰ روز تجویز شود تا با بی‌حرکت‌سازی روند درمان سریع‌تر پیش برود. 

از دیگر روش‌های توصیه‌شده در فیزیوتراپی استفاده از سکوی بیومکانیکی مچ پا، ماساژ اصطکاکی بافت عمیق و تحریک اولتراسوند هستند. اگر تاندونیت پرونئال با روش‌های غیر جراحی بعد از گذشت ۴ الی ۶ ماه درمان نشود، پزشک عمل جراحی را به شما توصیه می‌کند.

 سؤالات متداول التهاب تاندون پرونئال

شایع‌ترین علائم التهاب تاندونیت پرونئال چیست؟

از شایع‌ترین این علائم می‌توان به تورم، التهاب، سرخی و احساس گرما در ناحیه پشت پا و همین‌طور کم یا زیادشدن شدت درد در ناحیه پشت مچ پا در طول روز اشاره کرد.

چه دارویی برای درمان التهاب تاندون پرونئال تجویز می‌شود؟

معمولاً پزشک داروهای ضدالتهابی استروئیدی را برای درمان التهاب تجویز می‌کند؛ گاهی اوقات پزشک در ناحیه اطراف تاندون یا داخل غلاف تاندون استروئید تزریق می‌کند.

آیا تاندون پرونئال احتیاج به جراحی دارد؟

اگر التهاب تاندونیت پرونئال با روش‌های غیر جراحی شامل فیزیوتراپی و تزریق استروئید درمان نشود، پزشک جراحی را برای شما تجویز می‌کند.

آیا جراحی تاندون پرونئال خطرناک است؟

مانند همهٔ جراحی‌ها، جراحی تاندون پرونئال نیز خطراتی را به دنبال دارد. این خطرات شامل خونریزی، عفونت، لخته شدن خون، آسیب‌دیدگی عصب و درد مکرر است.

نتیجه‌گیری

التهاب تاندون پرونئال در اثر کار کشیدن بیش از حد از پا یا وارد شدن آسیب زیاد و ناگهانی به مچ پا ایجاد می‌شود. از شایع‌ترین علائم التهاب این تاندون درد در ناحیه مچ پا است و تنها پزشکان متخصص قادر به تشخیص این التهاب هستند. 

درمان این عارضه احتیاج به زمان طولانی برای استراحت دارد. معمولاً با روش‌های غیرجراحی درمان می‌شود، اما اگر التهاب خیلی حاد باشد پزشک جراحی را تجویز می‌کند. اگر ورزشکار هستید و دچار این بیماری شده‌اید نگران نباشید، پس از اتمام دوران درمان شما می‌توانید فعالیت ورزشی خود را مجدد از سر بگیرید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *